Težko najdemo boljši občutek od tistega, ko pridemo pozimi premraženi domov v topel in lepo ogrevan dom. Seveda pa do toplega doma vodi več poti, ki se med seboj razlikujejo glede na stroške ter udobje, ki nam ga določen način ogrevanja nudi.

Začnimo pri za naše kraje še vedno najbolj priljubljenem načinu ogrevanja, ki pa je zaradi visokih stroškov v zatonu. Gre za ogrevanje na kurilno olje. Tak način je relativno udoben, saj le enkrat na sezono kupimo kurilno olje, ki nam ga dostavijo na dom. Peč se prižiga in ugaša avtomatsko, glede na nastavitev termostatov. Peč nam očistijo dimnikarji, sami pa s sprotnim čiščenjem nimamo nobenega dela. Če odmislimo okvare, čez zimo praktično ne vemo, kaj nas ogreva.

Za tiste, ki imajo to srečo, da živijo v bolj gosto poseljenih krajih oziroma blizu industrijskega objekta, ki proizvaja veliko odpadne toplote, je običajno poskrbljeno z daljinskim ogrevanjem. Pri tem načinu je naša edina skrb plačilo mesečne položnice, za vse druge vidike ogrevanje pa poskrbijo strokovnjaki. Gre tudi za okolju najbolj prijazen način ogrevanja.

Pa poglejmo še k novejšim načinom ogrevanja, ki v veljavo prihajajo predvsem v zadnjih nekaj letih, predvsem zaradi rastoče cene kurilnega olja. Te poti ogrevanja so namenjene predvsem individualnim objektom in so običajno mnogo cenejše od kurilnega olja. En način je ogrevanje na lesno biomaso, običajno v obliki lesnih peletov. Gre za standardizirano obliko lesne biomase, kar nam omogoča avtomatizacijo procesa kurjenja. V teoriji naj bi bilo ogrevanje na pelete enako udobno kot kurjenje na kurilno olje, vendar pa vseeno zahteva nekoliko več čiščenja peči ter manipulacije z energentom. Za več informacij o peletih kliknite tukaj.

Vse bolj pa v osprednje prihaja ogrevanje s toplotno črpalko. Gre za nekoliko bolj kompleksno tehnologijo ogrevanja, ki za osnovni energent uporablja elektriko. Je precej energetsko učinkovit način ogrevanja, saj iz okolice pobira toploto in jo nato odvaja v prostor, ki ga želimo ogreti. Glavna prednost je, da z ogrevanjem ob odsotnosti okvar nimamo nikakršnega dela, slabost pa je nekoliko višja začetna investicija. Sistem toplotne črpalke je predvsem primeren za novejše objekte, ki so dobro izolirani in imajo po možnosti vgrajen sistem talnega gretja.