Naseljenci otoka Catan je v osnovi družabna namizna igra, ki jo je zasnoval Klaus Teuber. Primerna je za 3 do 4 igralce, v svetu pa jo igra že več kot 12 milijonov navdušencev, pri čemer potekajo tudi mnogi turnirji. Igra je bila večkrat nagrajena kot najboljša namizna družabna igra in je na voljo v več različicah. V splošnem je to igra, pri kateri se igralci preskušajo pri kontroli ozemlja, upravljanju z viri in pogajanju s sosedi.

Potek igre

V igri igralci naseljujejo neobljudeni otok Catan. Za gradnjo naselij in mest si pridobivajo surovine. S pomočjo teh gradijo naselja, ceste in tudi mesta ali pa jih vlagajo v razvoj. S tem, ko igralci gradijo vse več cest in naselij ter pridobivajo vse več surovin, si nabirajo tudi zmagovalne točke. 10 točk pa pomeni zmago. Posebnost igre je igralna plošča, ki se vsakič sestavi na drug način, saj je sestavljena iz posameznih šesterokotnikov, ki se naključno postavijo na začetku igre in tekom igre ustrezno dodajajo. V igri obstaja tudi ropar, s katerim igralci onemogočajo nasprotnike.

Do zdaj je bila igra namenjena igralcem od 10 let dalje, sedaj pa bodo otok Catan lahko naseljevali tudi igralci od 6 let starosti dalje.

Igra Naseljenci otoka Catan za mlajše igralce

Igra Naseljenci otoka Catan za mlajše igralce poenostavlja način igre in prilagaja pravila tako, da je primerna za otroke od 6 let starosti dalje, pri čemer ohranja kar največ potez osnovne igre. Igralna plošča je v nasprotju z osnovno različico tu fiksna in je sestavljena iz 12 šesterokotnikov s številkami, ki so nanje natisnjene. Igra se z eno kocko. S številkami med 1–5 se zbirajo viri, pri številki 6 pa v igro vstopi duh gusarja Črnobradca. Namesto hiš in cest se v igri gradijo gusarska gnezda in ladje. Igra je hitra različica klasične igre Catan, saj v njej mogoče hitreje priti do surovin, trgovati in graditi. Zmagovalec igre pa je tisti igralec, ki prvi zgradi vseh 7 gusarskih gnezd.

Več informacij o igri in njenih različicah lahko dobite v otroški trgovini chebeltza. Izmed različic, ki so v trgovini na voljo, boste gotovo lahko izbrali primerno za vas in vaše najmlajše ter si tako zagotovili kakovostno preživljanje prostega časa v družini.