Čelada je eden najpomembnejših kosov motoristične opreme. Če pa se slučajno znajdete v prometni nezgodi, so te nesporno vitalnega pomena. Dobre motoristične čelade vas bodo kilometer za kilometrom varovale in hkrati zagotavljale udobje pri nošenju.

Ker je na trgu čelad po oblikah in znamkah veliko, je dobro vnaprej slediti nekaj prednostnim parametrom tudi takrat, ko svoj izbor ob upoštevanju oblike in znamke že zožite.

Prileganje

Vaša izbrana motoristična čelada se vam mora dobro prilegati. Če temu ni tako, ne boste dovolj dobro zaščiteni, ne glede na kakovost čelade in certifikate, ki jih ta ima. Za začetek je pri izboru pametno vedeti, kakšno obliko glave imate. Običajno ogovorimo o petih osnovnih oblikah. Priznanega standarda glede oblike čelade in glave sicer ni, vendar vam bo trgovec na podlagi izkušenj znal bolje svetovati, če boste vprašali npr. po čeladi, ki se dobro prilega ovalnemu tipu glave.

Ko enkrat čelado namestite, se vam mora tesno prilegati, na drugi strani pa ne sme biti neudobna ali vas kakor koli utesnjevati.

Pripenjanje

Večina motorističnih čelad ima prilagodljiv sistem pripenjanja z varnostno zaponko. Ta preizkušen sistem bo pripomogel k temu, da se vam bo čelada še bolje prilegala in se ne bo snela, četudi bi bili udeleženi v nesreči. Ta sistem je tudi enostavno vzdrževati in uporabljati zaradi nastavljivih trakov. Ne glede na to, koliko oblačil si nadenete okoli vratu, boste s tem sistemom vedno našli primerno nastavitev. Na trgu obstajajo tudi motoristične čelade z drugačnimi načini pripenjanja, vendar jih navadno pri najboljših čeladah ne boste našli.

Hitri test

Ko čelado namestite in jo zapnete, preskusite, kako dobro se vam zares prilega. Pripeto čelado primite na robu, kjer se dotika vašega zatilja, in jo potisnite naprej ter jo pri tem poskusite tudi rahlo privzdigniti. Ne odnehajte tudi, če postopek povzroča rahlo neudobje. Če se vam čelada med opisanim preskusom sname, kar se navadno dogaja pri čeladah odprtega tipa, je to znak, da še niste našli prave.

Dodatni parametri

Udobni materiali v notranjosti čelade so prednost vsake dobre čelade. Kadar je v njej dovolj prilagodljive pene, se seveda izboljša prileganje, hkrati pa poveča udobje. Pri tem ni zanemarljiva tudi sama zračnost materialov in na drugi strani njihova sposobnost prevajanja in tudi utišanja zvokov. V nobenem primeru pa noben kos čelade v notranjosti ne sme zadevati ob vaš obraz ali glavo. Vedno morate biti zmožni z rokavicami čelado odpeti ali pripeti ter namestiti vse njene premične dele.