Miti o nosečnosti obstajajo že desetletja. Pa poglejmo kateri miti se prenašajo iz generacije v generacijo in nimajo nobene medicinske osnove.

1. Barvanje las strogo prepovedano
Večina nosečnic si ne more predstavljati, da si devet mesecev ne bi smela barvat las in gledala kako se ji veča narastek. In to seveda tudi ni potrebno. Barvanje las je mogoče tudi med nosečnostjo, saj se barvajo lasje in ne telo. Koliko barve pa pride slučajno na kožo, pa ni niti slučajno škodljivo za otroka. Če pa vas vseeno skrbi za zdravje vašega še nerojenega otroka, pa obstaja na trgu veliko naravnih barv za lase, s katerimi ste lahko brez skrbi.

2. Strastni seks med nosečnostjo lahko škodi otroku
Splošno znano je, da seks ne škodi ne otroku ne amici. Ima tudi dobre stranske učinke. Seksu pa se raje odpovejte, če vam to svetuje zdravnik. Seks ni primeren, če ženska krvavi, če obstaja nevarnost prezgodnjega poroda ali če ima ženska predležečo posteljico.

3. Jutranja slabost je znak, da je otrok zdrav
Jutranja slabost, ki se lahko pojavi v kateremkoli delu dneva, nima nobene veze z zdravjem ali spolom vašega otroka. Do slabosti pride zaradi kombinacije med povečano ravnjo hormonov v telesu in nizko vrednostjo sladkorja v krvi. Jutranja slabost je povsem normalna in vsaka ženska jo doživlja drugače. Ene je sploh nimajo, medtem ko jo druge izkusijo večkrat na dan več mesecev.

4. Nosite nizko ali visoko
Mit da če nosite nizko, bo fantek, če pa nosite visoko pa bo punčka, ni resničen. Edini 100% način, da določite spol otroka, je ultrazvok. Pozicija ženskega trebuha je odvisna od materine konstrukcije in njenega mišičnega tkiva, ter od tega ali gre za prvo nosečnost. Pomembno je tudi ali je otrok v prečni ali medenični legi.

5. Spanje na hrbtu lahko poškoduje otroka
Otrok se zna vedno zelo udbono namestiti, zato sploh ni važno kako njegova mama leži. Vseeno pa je najboljši položaj tako za otroka kot za mamo, če ženska leži na boku in ima pokrčena kolena, saj tako teža otroka ne pritiska na glavno žilo.

6. Strije lahko preprečimo z vsakodnevnim nanosom vlažilne kreme
Veliko žensk je prepričano, da če si bodo mazale trebuh in prsi od prvega dneca nosečnosti, ne bodo imele strij, ampak je takšno prepričanje napačno. Raziskave kažejo, da temu ni tako. Največ je odvisno od prožnosti podkožnega tkiva in od genov, ki igrajo zelo veliko vlogo. Edino kaj lahko desežete z mazanjem je to, da vas koža, ki je suha, ne bo tako srbela.

7. Med nosečnostjo se izogibajte vadbi
Včasih je veljelo pravilo, da je dovolj, da se nosečnica samo malo sprehodi in ti naj bi bilo dovolj. Danes pa veljajo drugačna pravila. Za nosečnice je zelo priporočljiva zmerna aktivnost, celo za tiste, ki pred nosečnostjo niso bile aktivne. Najbolj primerne aktivnosti za nosečnice so plavanje, zmeren tek, joga, ples za nosečnice in joga za nosečnice. Priporočljivo pa je, da se nosečnice izogibajo rolanju, drsanju, smučanju, bordanju, planinarjenju, prostemu kolesarjenju in podobno.

8. Letenje z letalom v prvem trimesečju odpade
Načeloma je letenje popolnoma varno za nosečnice. Ko smo na letalu, smo praviloma izpostavljeni kozmičnemu sevanju, vendar je vse skupaj zanemarljivo. Edino kar se priporoča je, da če je nosečnica v nevatnosti, da ima prezgodnji porod, je primerjene da ostane na trdnih tleh.

9. Sedenje pred računalnikom škodi otroku
Nobena raziskava ni pokazala, da bi sevanje od računalnika škodovalo otroku ali njegovi mami. Računalniško sevanje je malenkost v primerjavi z ostalimi sevanji, ki smo jim izpostavljeni v vsakdanjem življenju. Večjo nevarnost predstavlja sedenje in mirovanje pred računalnikom.

10. Pitje čaja iz malinovih listov lahko sproži porod
Ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi pitje tega čaja sprožilo zgodnejši porod. Nekatere ženske so pile veliko tekočine in so se hitro odprle in rodile, spet sruge pa so imele zelo težaven in počasen porod. Čaj pa je poplnoma varen in več popite tekočine bo samo dobro za nosečnico.