Človeško telo iz drugih maščob ali surovin samo proizvaja večino vrst maščob, vendar pa to ne velja za maščobne kisline omega 3. Le-teh telo ne more ustvariti iz nič, ampak jih moramo vnesti s hrano. So sestavni del celičnih membran v telesu, saj imajo vpliv na delovanje celičnih receptorjev. Omega 3 imajo pomembno vlogo, saj zagotavljajo izhodišče za izdelavo hormonov, ki uravnavajo strjevanje krvi, krčenje in sprostitev sten žil, poleg tega pa lajšajo tudi vnetja. Vežejo se tudi na celične receptorje, ki urejajo genske funkcije.

Omega 3 in srce

Omega 3 maščobne kisline dokazano pomagajo pri preprečevanju bolezni srca in možganske kapi, lahko lajšajo simptome lupusa, revmatoidnega artritisa in omilijo izpuščaje raznih vzrokov. Omega 3 pripomorejo k enakomernejšemu srčnemu utripu in preprečujejo aritmije, ki v veliko primerih povzročijo odpovedi srca. Izboljšujejo delovanje krvnih žil, njihov učinek je dokazan tudi v boju proti visokemu krvnemu tlaku in srčnemu utripu. Ob uživanju višjih odmerkov, znižujejo trigliceride in olajšajo vnetja, ki igrajo pomembno vlogo pri razvoju ateroskleroze.

Vir omega 3 maščobnih kislin

Najprej seveda pomislimo na morske ribe, ki so pomemben vir omega 3 maščobnih kislin in imajo velik pomen za naše zdravje, predvsem za srce in ožilje. Največ omega 3 se nahaja v velikih ribah, kot so tuna, morski pes, mečarica itd. Vendar se tukaj pojavi skrb zaradi onesnaženosti, saj te velike ribe zaradi dolge življenjske dobe in prehranjevanja z manjšimi ribami v sebi skladiščijo večje količine strupov in nevarnih snovi, kot npr. živo srebro, pesticide, dioksin. Iz tega razloga se poudarja uživanje manjših rib, kot so skuše in sardele, za ljudi s potrebo po večjem vnosu omega 3 pa se svetujejo razni prehranski dodatki. Med njimi so najbolj popularne omega 3 kapsule. Njihovo uživanje je preprosto, so lahko dostopne in še posebej primerne za ljudi, ki ne marajo rib, saj tako enostavno zadostijo dnevnemu vnosu omega 3 maščobnih kislin.