Ko dobiš otroka, imaš vedno polne roke. Še dobro, da obstajajo otroški vozički. Ampak s toliko deljenimi mnenji in raznoraznimi nasveti ter ponudbami, kako vedeti, za katerega se odločiti. Da vam bomo vsaj malo pomagali pri odločitvi, smo organizirali ponudbo vozičkov na trgu v 6 osnovnih kategorij.

Preden pa začnemo, pa še en pomemben opomnik: Dojenčki, ki še ne morejo sami fixno držati glavice se morajo nujno voziti v vozičku, ki ima ravno dno, oziroma se lahko spusti v ležeč položaj. Najbolj so primerne košare za novorojenčke, ki se uporabljajo nekje do 6 meseca otrokove starosti, ali pa jajčka (uporabljamo jo tudi kot avtosedež), ki se fiksira na ogrodje vozička. Če dojenčka, ki še sam ne drži glavice pokonci posedimo v pokončni položaj v voziček, mu lahko glavica pade naprej in prepreči dihanje ter povzroči zadušitev.

Nekateri vozički imajo tudi možnost, ki omogoča,da lahko spreminjate smer,kako boste imeli obrnjeno košaro/jajčko na vozičku.Tako imate otroka lahko obrnjenega proti sebi in na očeh.

Prav tako bodite pri izbiri vozička pozorni na to za katero starost, težo in višino otroka so namenjeni.

Večina vozičkov je narejenih tako, da jih lahko uporabljate že od vsega začetka. Ti vozički, se razlikujejo v smislu stila, oblike in funkcij,ki jih nudijo, večina pa jih ima udobno oblazinjen sedež s streho, ki nudi zaščito pred soncem, vetrom, … in shranjevalni prostor pod sedežem.

Večina vozičkov je že tako tehnično dovršenih, da lahko spreminjate položaj(naklon) sedeža medtem ko otrok spi, brez da bi se sploh zavedel, da se je kaj spremenilo.

Standardni vozički se ne razlikujejo kaj dosti v teži in velikosti. Če boste izbrali dober večnamesnki voziček, vam bo lahko služil vrsto let.

Voziček s potovalnim sistemom je paket 2v1 ki poleg vozička vključuje še lupinico, ki se lahko uporablja tudi kot avtosedež. Ker kupite oboje kot komplet ste lahko prepričani, da bo jajček pasal tudi na voziček.

Okvir vozička, še sam po sebi ni čisto funkcionalen. Predstavlja le podvozje s kolesi in shranjevalno košaro, na katerega nato pritrdimo po želji globoko košaro, jajček ali pa športni del vozička. Manjši in lažji je okvir vozička, lažje ga boste zložili in pospravili v prtljažnik avtomobila.

Marela vozički so zelo popularna odločitev, ko so otroci malo večji in že samostojno sedijo. So lahki, enostavno se zložijo in so zelo primerni za potovanja ali kot pomožni voziček.
Ti vozički so znani po tem, da imajo le redki možnost izbire naklona hrbtišča in še redkejši so tisti, ki se čisto poležejo, zato niso primerni za novorojenčke.

Jogging vozički so odična izbira za starše, ki radi tečejo, se ukvarjajo s hitro hojo, ali pa z vozički osvajajo kakšne bolj zapletene terene. Ti vozički so veliki, zelo lahki za svojo velikost om stabilni. Navadno imajo tri kolesa in amortizerje.
Nekateri že imajo tudi varnostno zavoro in zapestni trak, s katerim poskrbite da vam voziček na “pobegne”. Primerni so od trenutka, ko začne otrok samostojno sedeti.

Ko imate dva otroka, morate sprejeti pomembno odločitev. Ali želite voziček v katerem boste otroka eden za drugim ali pa eden ob drugem.
Vozički za dva otroka v katerih sta otroka eden za drugim so lažji za spraviti skozi vrata, ampak so dalji in v nekaterih primerih otroku, ki sedi zadaj primanjkuje prostora za noge.
Nekatere vozičke lahko uporabljate na različne načine, za različne starosti in položaje. Lahko imate en del vozička namenjen novorojenčku in drugega starejšemu otroku.

Vozički v katerih bosta otroka sedela eden zraven drugega so široki in so lahko problematični pri prehodih skozi nekatera vrata ali v dvigala zato je pametno preveriti mere preden se odločite za nakup. Največji plus tega vozička je, da imata oba otoka enak razgled in dovolj prostora za noge.

Imate več kot dva otroka? obstajajo tudi vozički v katerih lahko vozite tri, štiri ali pa celo več otrok, prav tako vam jih izdelajo po naročilu.

Upamo, da vam bodo ta pojasnila vsaj malo olajšala izbiro, kot dodaten nasvet pa še to: Pred nakupom vozička, preverite, če ga boste spravili v prtljažnik svojega avtomobila.