Kineziološki trakovi so medicinski pripomočki, s pomočjo katerih zdravimo ali preventivno varujemo telo pred poškodbami. Zmanjšujejo bolečino, zmanjšujejo zastajanje limfe in venozne krvi, izboljšujejo prekrvavitev, držo telesa in gibljivost sklepa ter vračajo normalen tonus mišicam. Njihova uporaba je neinvazivna in dokaj preprosta.

Kineziološki trakovi in zgodovina

Že od prazgodovine se v terapevtske namene uporabljajo elastični in neelastični trakovi. Najpogosteje gre za imobilizacijo in bandažiranje določenih delov telesa. Okrog leta 1970 pa se na Japonskem pojavi dr. Kenzo Kase in njegova metoda uporabe elastičnih lepilnih trakov, kot terapija pri različnih raztegih. Najprej se je metoda uporabljala predvsem v športu, kot pomoč pri zdravljenju poškodovanih mišic in tkiva, saj se za razliko od imobilizacije, pri metodi lepljenja kinezioloških trakov ne zmanjša gibljivost polepljenega dela. Poškodovani del tako ostane stabileni in hkrati gibljiv. Metoda je svoj razcvet doživela na poletnih olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu.

Kako delujejo kineziološki trakovi?

Zaradi svoje elastičnosti imajo podobne značilnosti kot človeška koža. Raztezajo se samo v dolžino, lahko tudi do 60% svoje osnovne dolžine. Učinkoviti so med gibanjem obravnavanega dela telesa, saj se takrat tudi sami nalepljeni trakovi gibljejo. S tem vzpodbujamo receptorje v koži in pod kožo, privzdignemo kožo in na tak način povečamo pretok krvi in limfe ter dotok hranilnih snovi.

Sliši se precej preprosto, kajne? A vendarle ni. Potrebno je določeno znanje za namestitev kinezioloških trakov. Namestiti jih mora strokovnjak, ki najprej pravilno oceni pacienta in njegovo poškodbo, šele nato pa trakove ustrezno in pravilno nalepi. Obstajajo tudi določene omejitve pri uporabi kinezioloških trakov, zato je posvet s strokovnjakom, pred njihovo uporabo, nujen. Večina kinezioloških trakov je dosegljiva v kolutih, kar pomeni, da je potrebno znanje tudi za pravilen prirez trakov. Strokovnjaki za nameščanje kinezioloških trakov so povečini fizioterapevti, ki so opravili dodatna izboraževanja. Tudi v Sloveniji se vodi javno dostopen register oseb, ki so usposobljene za uporabo kinezioloških trakov.