Ko se bomo odločili razširiti prisotnost svojega podjetja na splet, bomo potrebovali domeno. Tako je nakup domene izredno pomembna odločitev, saj jo bodo stranke uporabljale za dostop do naše spletne strani. Najbolje je, da izberemo tako ime, ki ga bomo uporabljali tudi čez več let in je smiselno za našo vrsto poslovanja. Druga stvar pa je sama struktura imena, ki je najbolje, če je preprosta in se dobro sliši. V vsakem primer moramo izbrati previdno in poskrbeti, da ne naredimo napake.

Ime domene mora biti preprosto

Ko bomo izbirali najboljšo ime za domeno, moramo poskrbeti, da bo čim bolj preprosto. To naredimo zato, ker si ljudje najlažje zapomnijo imena, ki so kratka ter se dobro slišijo. Tako je dobro, če:

  • Se izogibamo črkovanju besed, številk in drugih kombinacij
  • Izberimo ime, ki ga je težko napačno natipkati
  • Ni nujno, vendar je dobro, če se izognemo uporabo vezajev

Eden izmed preprostih trikov, da se prepričamo o kvaliteti izbranega imena je, da ga preprosto izgovorimo. Lahko tudi povprašamo prijatelje, družino in sodelavce, kako jim je všeč izbrana domena in jih povprašamo, če si jo lahko zapomnijo in jo natipkajo v spletni brskalnik. Tako smo en korak bližje nakupu domene, ki bo predstavljala naše podjetje na spletu.

Bodimo previdni na konkurenčna podjetja

Nakup domene zahteva, da opravimo preprosto raziskavo. Ta zaobsega, da prebrskamo splet po podobnih imenih spletnih strani konkurenčnih podjetij. Tukaj moramo biti izredno previdni, saj če bo naša domena preveč podobna že ustanovljenim podjetjem, produktom, storitvam ipd., bomo lahko v prihodnosti imeli težave.

Raziskave se lahko lotimo tako, da prebrskamo splet, ali pa uporabimo različne spletne arhive, kjer se lahko pozanimamo o že obstoječih domenah.

Preverimo zgodovino izbrane domene

Velikokrat se lahko zgodi, da ko bomo opravili nakup domene, da je ta bila že nekoč v uporabi. S tem ni sicer nič narobe, vendar se lahko uštejemo, če je prejšnji lastnik bil kaznovan s strani spletnih iskalnikov. To lahko škodi naši SEO optimizacij in se tako naša spletna stran pokaže nižje v iskalnem nizu po ključnih besedah.

Vse to škodi našemu poslovanju, kar pa ne želimo. Na spletu lahko najdemo veliko arhivskih strani, ki nam povedo, če je bila domena že v uporabi in, če še vedno nosi katero od kazni.

Nakup domene pri ponudniku gostovanja

Vedno je priporočeno, da opravimo nakup domena pri ponudniku gostovanja. To lahko opravimo na spletni strani www.domenca.com, kjer imamo izbiro domene, končnice ter vrste spletnega gostovanja, vse na enem mestu. Tako bomo lažje vodili svoje poslovanje, saj bomo imeli vso tehnično pomoč na razpolago od istega podjetja.