Sončna opeklina, nas lahko kar hitro pripravi do tega, da bomo tekli k omarci z zdravili, drogerijo ali bližnjo lekarno. Ampak zakaj? Ne potrebujemo dragih losjonov in pripomočkov za to, da pomirimo od sonca razdraženo kožo. Najbolj učinkovita sredstva v boju proti opeklinam bomo našli nikjer drugje kot v naši kuhinji. Teh 10 stvari, bo za olajšanje poskrbelo v najkrajšem možnem času (velja za sončne opekline prve stopnje). Če imate hujše opekline, mehurje ali podobno, se pred uporabo raje posvetujte s svojim zdravnikom.

1. Vinski kis
Kis nanesite na mehko krpo in potapkajte prizadeto mesto na koži, ali pa ga prelijte v stekleničko z rapršilcem in se škropite. Čutili boste takojšnjo ohladitev in olajšanje, je pa res, da boste dišali kot preliv za solate.

2. Zeleni čaj
Ohlajen zeleni čaj je idealen za opečeno kožo. Napravite si hladne obhladke, zelo dobro pa se bo obnesel tudi na lasišču. Po običajnem pranju las, si lasišče izperite še z ohlajenim zelenim čajem. Ne izpirajte.

3. Jabolka
Že naši stari straši so govorili, da jabolko na dan, odžene zdravnika stran, mogoče so mislili prav to. Jabolko prerežite na polovico, odstranite peške ter sredico in rahlo drgnite po prizadetem mestu 3-4 minute. Jabolko bo preprečilo, da bi se vam koža olupila in da bi postala mehurjasta.

4. Krompir
Krompir je že starodavna zdravilna metoda za preprečevanje bolečin.
Narežite surov očiščen krompir na majhne koščke nato pa ga zmeljite z mešalnikom v tekočo pasto. Po potrebi dodajte malo vode. Lahko si naredite oblogo iz paste, ali pa s pasto prepojite kakšno gazo in jo vsaj eno uro imejte na prizadetem mestu. Pasto sprerite pod tušem in po potrebi postopek ponovite večkrat dnevno.

5. Kokosovo olje
Lahko v trenutku omili rdečico in prepreči lupljenje kože. Če se vam je na sobni temperaturi strdilo, ga boste morali prej segreti, da bo spet tekoče. Ko se bo ohladilo ga nežno vtrite na prizadeta mesta, lepo boste dišali, vaša koža pa bo pomirjena in navlažena.

6. Soda bikarbona
Natočite si mlačno kopel, v njo pa vmešajte lonček ali dve sode. Kopel je primerna predvsem za tiste, ki imate opečene večje površine kože.

7. Jogurt in ovsena kaša
Mešanica obeh je lahko odlična maska ali obloga za obraz. Zmiksajte 1/4 lončka polnomastnega navadnega jogurta z dvema žličkama ovsenih kosmičev, nanesite v izdatnem sloju na prizadeto mesto, pustite delovati vsaj 10 minut, nato pa izperite s toplo vodo.

8. Mleko
Ne vem, če je Kleopatra trepela za sončnimi opeklinami, ampak legenda pravi, da se je najraje kopala v mleku. Mleko je bogato z vitaminoma A in D in odlično za nego kože. Uporabite polnomastno mleko, lahko tudi kozje in si naredite obhladke, ki bodo pomirili vašo kožo, opekline pa se bodo hitreje zacelile.

9. Med
Antioksidativne lastnosti medu so odlično zdravilo za pomladitev od sonca poškodovane kože. Nanesite tanko plast medu direktno na ožgano območje, pustite delovati 20-30 minut, nato pa obrišite z vlažno krpo ali pa sperite pod mlačno vodo.

10. Kumara
Nežno drgnite opekline s svežimi kumarčnimi rezinami. Še bolje bo, če jih boste položili na prizadeto mesto za 10-20 min. S tem boste omogočili sokovom, da bodo prodrli v prizadeto kožo. Z izpiranjem poskusite počakati še vsaj kakšno uro, da bodo lahko sokovi še naprej delovali.